Angst lidelser deles grundlæggende op i fire typer. Panikangst består af anfald af særdeles intens frygt, og er virkeligt ubehagelige for, de som oplever dem. Panikangst er ikke nødvendigvis foranlediget af specifikke situationer eller objekter – de opstår tilsyneladende helt ud af det blå, uden nogle kendte triggers.

Dette gør, at panikangst er en utroligt svær lidelse at leve med. Man kan ikke undgå angsten blot ved at styre uden om bestemte situationer – angst anfaldene kan komme, når man venter på bussen, sidder i sin bil, eller er ude med vennerne. Mennesker, som lider af svær panikangst, vil samtidig lide af angst for angsten, hvilket er svært invaliderende – man får i yderste konsekvens svært ved at gå uden for en dør.

Fobier

Enkeltfobier er angst for særlige situationer eller objekter. Det kan være højder, dyr, eller tilstande. Blandt de mere kendte findes angsten for edderkopper (araknofobi) og angsten for lukkede rum (klaustrofobi).

Generaliseret angst

Generaliseret angst er en angst slidelse, som optræder i mange forskellige sværhedsgrader, og hører til de mere udbredte former for angst. Her er angsten til stede konstant, som en trofast følgesvend, som sørger for, at man befinder sig i en evig tilstand af bekymring og tvangsprægede tanker omkring diverse worst case scenarios. Mennesker, som lider af generaliseret angst, vil opleve konstant anspændthed, uro og tankemylder, hvilket kan gøre det endog særdeles vanskeligt at føre en normal tilværelse.

PTSD

PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) er en angst lidelse, som primært rammer mennesker, som har haft traumatiske oplevelser tæt inde på livet – for eksempel soldater, som har været i krig, eller mennesker som har været ude for en svær ulykke. Ved PTSD genopleves den traumatiserende oplevelse igen og igen, både i vågen tilstand og i drømme – ofte foranlediget af særlige situationer, men også – som med panikangst – ud af det blå.

Du kan læse mere om angst på angstekspert.dk